(Startpagina) (www.Alk.nl)
De Alk, uitgeverij van onder andere mooie truckboeken, maar ook over treinen, schepen  en luchtvaart enz.

De delen die al zijn uitgegeven over de Daf producten zijn o.a.,

Deel 1 - DAF 2600

Deel 2 - DAF 7-strepers

Deel 3 - DAF 2000 DO-serie 1 + 2 + 3 3e druk

Deel 4 - DAF-aanhangwagenfabriek

Deel 5 - De Dikke DAF-familie

Deel 6 - DAF 6-strepers en opvolgers

Deel 7 - DAF YP 408 en tijdgenoten

Deel 8 - DAF torpedofront-trucks

Deel 9  Daf kantelcabines

Het allernieuwste boek over o.a  trucks is "Kermistransport door de jaren heen" van auteur  Marcel van de Sluis.


Een versleten en geroeste vrachtwagen of bus is prachtig om te zien. Veel van dit soort wagens komen na een intensief en arbeidzaam leven bij handelaren of op de sloop terecht. Jarenlangs staan de trucks en soms de bussen op een locatie om langzaam te vergaan. Dof en groen uitgeslagen wachten ze  op betere tijden.

 

Het bezoeken van met name een sloperij is een ware belevenis. De wagens staan vaak schots en scheef door elkaar en soms zijn ze helemaal opgenomen door de natuur. Het geeft een heel speciaal gevoel om rond te lopen tussen al die oude voertuigen. Het is ook aandoenlijk om wagens te zien zonder achterassen of met half gesloopte cabines. Ze smeken bijna om gered te worden. Veel van dit soort locaties zijn er niet meer door de milieuregels en bij de nog bestaande sloperijen zit men niet te wachten op de fotohobbyisten.

 

Gelukkig zijn er diverse enthousiaste mensen die wel op de terreinen zijn geweest en de fraaiste foto's hebben gemaakt. Deze foto's zijn verzameld en hier is een selectie uit gemaakt die een mooi overzicht geeft van het "erfgoed van het Nederlandse wegtransport" in geroeste staat. De sfeer van met name de sloperijen is zoveel mogelijk vastgelegd in dit boek.

 

Ook voertuigen in hun nadagen zijn in het boek opgenomen. Er zijn fotoís te zien van; frontstuur en torpedotrucks, bussen, bestelwagens, trekkers, bakwagens, betonmixers, brandweerwagens, kermistrucks, kiepauto's, kolkenzuigers, militaire trucks, takelwagens, tankwagens en vuilnisauto's.  In een apart hoofdstuk krijgen de bussen aandacht. In het boek zijn verspreid diverse covers van folders en tekeningen van cabines geplaatst. Er is een grote variatie in modellen van bestaande en niet meer bestaande truck en bus merken en opbouwfabrikanten te zien. Hierdoor is dit een heerlijk kijk en leesboek geworden vol met oude geroeste wagens.  

Dit  boek is  bestellen bij Marcel van de Sluis Mail adres h-k-t@live.nl of  uitgeverij Alk in Alkmaar

 

Een historisch naslagwerk waarbij de 'brengers van het vermaak' te lezen en te zien zijn vanaf de begintijd per paard en wagen, per schip, de trein tot de eerste vrachtwagens. In verschillende hoofdstukken wordt met name uitgebreid ingegaan op de verschillende vrachtwagens van de jaren zestig tot en met de jaren negentig alsook pakwagens, woon-, middenbouw- en kassawagens. Bovendien is er in het boek extra aandacht voor de 'klassiekers van de kermis' oftewel de populairste trucks uit die tijd!
 

De kermis, het reizende pretpark, is een bron van vermaak voor veel mensen. Het transport en de logistiek eromheen kan rekenen op veel belangstelling. In de vroegere jaren was het een heel spektakel als de kermiswagens aankwamen en de opbouw begon. In de meeste plaatsen stonden de vrachtwagens, pakwagens en woonwagens bij het kermisterrein. Dagen voordat de kermis begon, kwamen de exploitanten aan met hun wagens. De opbouw en het afbouwen duurde langer als nu het geval is. De locatie van de kermis was vroeger gemiddeld ruim een week het domein van de kermismensen. Velen zullen zich herinneren hoe je langs de vrachtwagens en pakwagens moest lopen om het kermisterrein op te kunnen. De geparkeerde wagens met hun fraaie kleuren gaf samen met de woonwagens rondom het terrein een hele aparte sfeer. Op de kermis is heel veel veranderd. Het is sneller, harder, hoger en efficiŽnter geworden. In dit boek is de kermissfeer en het transport van toen terug te vinden in foto's tot einde jaren '90. Bij de foto's is zoveel mogelijk informatie vermeld.Binnen de kermiswereld wordt ronduit positief gereageerd op de komst van het nieuwe (foto)boek. Verschillende exploitanten(families) hebben dan ook spontaan hun medewerking verleend met het verstrekken van historisch materiaal uit de familiearchieven. Hieraan wordt in het boek dan ook met trots aandacht besteed bijvoorbeeld middels een zo compleet mogelijk overzicht van al het wagenmateriaal en de bijbehorende attractie(s) over een bepaalde periode. Toch is het boek niet alleen voor de kermisexploitanten bestemd ook bij de kermis(transport)liefhebbers, de oldtimervrachtwagen fanaten en de (kermis)chauffeurs mag dit exemplaar natuurlijk niet in de verzameling ontbreken. 
Met ongeveer 560 foto's & afbeeldingen.


Voor direct bestellen klik hier.
Daf DO, de 3e druk is alweer uit.

 

Er zijn in de loop van de jaren meerdere foto`s gevonden van de Daf DO.

Dit heeft geleid tot de 3e druk van het boek Daf DO geschreven door Hans Stoovelaar, er zijn 16 kleurenpagina`s extra en 50 foto`s meer uit een verleden waarvan onze oud chauffeurs nog regelmatig aan terugdenken, dit boek is een aanrader dat in geen enkele boekenkast mag ontbreken.

Ook dit boek beschrijft de Daf Do met vele mooie tekeningen en foto`s en heeft niet voor niets de naam "stoere trucks" . Het boek beschrijft de Daf  DO 2000, 2200, 2300 en uiteraard ook de 2400, foto`s van vroeger maar ook de foto`s van de huidige trucks die nu nog rijden met een mooie vertelling over deze bijzondere mooie serie Daf trucks geproduceerd in ons eigen mooie Nederland te Eindhoven.

 

Voor direct bestellen klik hier.

 

 

Daf Kantelcabines.

Geschreven door Hans Stoovelaar.

Beschrijving van de 1 ste generatie Daf kantelcabines.

Beschrijving van de Club van 4.

Beschrijvingen van o.a.

  • Wagenparken
  • Daf in Suriname
  • Brandweerauto`s
  • Militaire voertuigen
  • Takel en Berging
  • Kermisauto`s
  • Oldtimers

En nog veel meer, kortom een

boek wat niet in uw boekenkast mag ontbreken.

Voor direct bestellen klik hier.

 

DE DIKKE DAF-FAMILIE

DAF militaire voertuigen 1951-1958

Op 20 december 1951 ontving DAF een grote regeringsorder van 175 miljoen gulden

voor de levering van 3600 stuks artillerietrekkers en 2793 wapendragers aan de Koninklijke Landmacht.

Behalve de artillerietrekker YA 328 (door de militairen liefkozend `De Dikke DAF` genoemd)

en de wapendrager `Wep` YA 126, leverde DAF ook een 4x4 truck, de YA 314. Een opdracht voor een ook door DAF ontworpen jeep YA 054 kreeg DAF echter niet.

Duizenden dienstplichtigen en beroepsmilitairen groeiden met deze voertuigen op en

reden er mee in Nederland en in het buitenland. La Courtine en Seedorf zijn begrippen waarmee deze voertuigen verbonden zijn.

De voertuigen bleven meer dan veertig jaar in de sterkte van de Koninklijke Landmacht opgenomen.

In dit boek het verhaal van deze vier militaire voertuigen. Naast fotoís van prototypen, productievoertuigen en civiele toepassingen zijn er ook veel fotoís uit de militaire dienst opgenomen. Totaal bevat het boek bijna 300 illustraties, waarvan een deel in kleur.

Voor bestellen klik HIER